CHARACTERISTICS OF MANGO FRUIT LEATHER ( MANGIFERA INDICA ) WITH THE ADDITION OF LIME ( CITRUS AURANTIIFOLIA ) IN VARIATION OF DRYING TEMPERATURE

Authors

  • Andra Tersiana Wati Universitas Nahdhatul Ulama Yogyakarta
  • Diah Ayu Puspasari Universitas Nahdhatul Ulama Yogyakarta

DOI:

https://doi.org/10.21776/ub.jpa.2023.011.01.4

Keywords:

Drying, Fruit leather, Lime, Mango, Sensory analysis

Abstract

Mango is a fruit favorite of tropical people and oranges Lime is rich in vitamin C as well abundant available moment season harvest. As an easy commodity broken, needed innovation to get consumed moment no season harvest. Innovation possible processing one of them did fruit leather. Fruit leather is a product layer flt practica, durable and worth economical. Influence variation temperature drying (50 °C; 60 °C; 70 °C; and 80 °C) to characteristics physical that is color and texture as well as Vitamin C levels of fruit leather were observed with us the method Draft Random Complete (RAL) Non-Factorial. Therefore a sensory test was carried out on the resulting product on 25 panelists no trained . From the results research fruit leather mango with a temperature of 60 o C is sufficiently preferred with a content of vitamin C 1of 5.74 (mg/100 g) and water content of 11.59 (% db ) and texture 4365.58 g and color L = 53.81, a= 21.29, b = 48.58).

References

Adhamatika, A., & Murtini, E. S. (2021). Pengaruh Metode Pengeringan dan Persentase Teh Kering Terhadap Karakteristik Seduhan Teh Daun BIDARA (Ziziphus mauritiana L.). Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 9(4), 196–207. https://doi.org/10.21776/ub.jpa.2021.009.04.1

Astuti, T., Widowati, E., & Atmaka, W. (2015). Kajian Karakteristik Sensoris, Fisik, Dan Kimia Fruit Leather Isang Tanduk (Musa corniculata Lour.) dengan Penambahan Berbagai Konsentrasi Gum Arab. Jurnal Teknologi Hasil Pertanian, 8(1). https://doi.org/10.20961/jthp.v0i0.12786

David, W., & David, F. (2020). Analisis Sensori Lanjut untuk Industri Pangan dengan R Preference Mapping dan Survival Analysis.

Hasanah, U. (2018). Penentuan Kadar Vitamin C Pada Mangga Kweni Dengan Menggunakan Metode Iodometri. Jurnal Keluarga Sehat Sejahtera, 16(31), 90–95. https://doi.org/10.24114/jkss.v16i31.10176

Hayati, R., Marliah, A., & Rosita, F. (2012). Rita Hayati et al. (2012) J. Floratek 7: 66 - 75. 66–75.

Herlina, H., Belgis, M., & Wirantika, L. (2020). Karakteristik Fisikokimia Dan Organoleptik Fruit Leather Kenitu (Chrysophyllum cainito L.) dengan Penambahan CMC dan Karagenan. Jurnal Agroteknologi, 14(02), 103. https://doi.org/10.19184/j-agt.v14i02.12938

Kusbandari, A. & Susanti, H. (2017).Kandungan Beta Karoten Dan Aktivitas Penangkapan Radikal Bebas Terhadap Dpph (1,1-Difenil 2-Pikrilhidrazil) Ekstrak Buah Blewah (Cucumis Melo Var. Cantalupensis L) Secara Spektrofotometri Uv-Visibel. Jurnal Farmasi Sains dan Komunitas, 14(1), 37–42. http://dx.doi.org/10.24071/jpsc.141562

Lestari, R. K., Amalia, E., & Yuwono, Y. (2018). Efektivitas jeruk nipis (citrus aurantifolia swingle) sebagai zat antiseptik pada cuci tangan. Jurnal Kedokteran Dan Kesehatan : Publikasi Ilmiah Fakultas Kedokteran Universitas Sriwijaya, 5(2), 55–65. https://doi.org/10.32539/jkk.v5i2.6126

Luqyana Z. T. M, & Husni, P. (2019). Aktivitas Farmakologi Tanaman Mangga (Mangifera indica L.): Review. Jurnal Farmaka, 17(2), 187.

Midayanto, D. N., & Yuwono, S. S. (2014). Penentuan Atribut Mutu Tekstur Tahu Untuk Direkomendasikan Sebagai Syarat Tambahan dalam Standar Nasional Indonesia. Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 2(4), 259–267. https://jpa.ub.ac.id/index.php/jpa/article/view/98

Ni’mah, A. M., Amanto, B. S., & Widowati, E. (2018). Kajian Karakteristik Kimia Dan Sensoris Fruit Leather Beberapa Varietas Pisang (Musa spp.) dengan Variasi Penambahan Rumput Laut (Kappaphycus alvarezii). Jurnal Teknologi Hasil Pertanian, 6(1). https://doi.org/10.20961/jthp.v0i0.13238

Onainor, E. R. (2019). 済無No Title

No Title No Title. 1, 105–112.

Panigoro, Y., Antuli, Z., & Limonu, M. (2021). Karakterisasi Fisikokimia dan Sensori Fruit Leather Hasil Formulasi Mangga Arum manis ( Mangifera indica L . var arum manis ) dan Pisang Goroho ( Musa acuminate sp .) Physicochemical and Sensory Characterization of Fruit Leather from the Formulation of Sw. Jurnal Teknologi Hasil Pertanian, 6(2), 1–10.

Prastiwi, S. S., & Ferdiansyah, F. (2013). Kandungan Dan Aktivitas Farmakologi Jeruk. Farmaka, 15, 1–8.

Riadyani, SVITAMIN C, A. A. D. S. P. F. L. L. B. (Aloe vera) D. P. S. (2018). Vitamin C, Aktivitas Antioksidan Dan Sensoris Pembuatan Fruit Leather Lidah Buaya (Aloe Vera) Dengan Penambahan Stroberi. http://repository.itspku.ac.id/197/

Sibuea, A. F., Hamzah, F., & Rossi, E. (2016). Pemanfaatan Buah Mangga (Mangifera indica L.) dan Ekstrak Teh Hijau (Camelia sinensis) dalam Pembuatan Selai. JOM Faperta, 3(1), 1–8.

Tarwendah, I. P. (2017). Jurnal Review: Studi Komparasi Atribut Sensoris Dan Kesadaran Merek Produk Pangan. Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 5(2), 66–73.

Utami, M., Wijaya, C. H., Efendi, D., & Adawiyah, D. R. (2020). Karakteristik Fisikokimia Dan Profil Sensori Mangga Gedong Pada Dua Tingkat Kematangan. Jurnal Teknologi Dan Industri Pangan, 31(2), 113–126. https://doi.org/10.6066/jtip.2020.31.2.113

Wahyuni, S., Rais, M., & Fadilah, R. (2018). Fortifikasi Tepung Kulit Melinjo Sebagai Pewarna Alami Pada Pembuatan Kerupuk Singkong. Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian, 3(2), 212. https://doi.org/10.26858/jptp.v3i2.5710

Zhaki, M., Harun, N., & Hamzah, F. (2018). Penambahan Berbagai Konsentrasi Karagenan terhadap Karakteristik Fruit Leather Pepaya. Jurnal Online Mahasiswa Universitas Riau, 5(2), 1–10. https://doi.org/10.11164/jjsps.5.2_381_2

Downloads

Published

31-01-2023

Issue

Section

Articles